stronger




there are a lot of peoples in this world, with variety kind of characters. Some people are kind but some people are inhumaniated..

but who you are to judge them and who are they to judge you.. we have no power to judge people around us.. 

if someone talk bad about you, just ignore them and continues your life without no sigh.. because there is Allah who always beside you, helping you, and company you if you are sad... 

all you must do is be strong, and more stronger to face the fate... be stronger guys...

cry if it will releave your pain.. if you feel alone there is Allah always beside you...

p/s: there is addmath waiting for me.. haha..




friend




friend...

Everyone needs friend in their life. Whether boys or girls they still need a friend to share their stories or maybe secrets.

For me friend is everything.. if you understand your friend, your friend will understand you.. friend is my soul.. friend brings happiness in your life right?? 



Smile


Smile..

She smile everyday even there are many problem in her mind. She doesn't care for what other people thought about her. She keeping smile and smile without no sigh.

That evening, she walked around alone, relaxing her mind. She want to come out from her problems. Everything were going wrong and she doesn't know why??

She still can remember that night when someone scold her and her friend infront of everyone. Why he did that?? A guy was born to protect a women.. 

They also share their story with other person but him backstab them.. they were telling the true story but he tell that they were making the storie.. but why??? 

Everythings were playing in her mind and keep asking why and why. She loves her friend. She wants to protect her friend but nobody understand her.. 

A tear drop down from her eyes, keep dropping like a rain... If ego still controlling us, we can't think to forgiving someones instead of keep accusing someones false..

selamat pagi!!!

good morning and Assalamualaikum...

okay, what a surprise when I woke up in the morning to solat subuh then I can't sleep after that. So, dah penat berguling atas katil tapi mata tak boleh pejam juga.. haish, so, kita ambik keputusan buka laptop n surfing the internet. Tiba-tiba, line putus... aku tercengang.. rupa-rupanya abah tutup wifi.. ceh.. then I go to guling-guling back on the katil... bila abah dah pi kerja, aku buka balik wifi haha.. idea jahat datang..

breakfast- makan roti bakar n telur separuh masak... umhp... delicious.. pastu sakit perut cari jamban.. haha..

Tiba-tiba teringat kat Liana so, I decide to open Liana's blog dan terbaca satu cerita yang menarik. nak tau crita apa?? mana bleh gitau.. haha..



hari 14 february...

Dengar saja 14 February, pasti kita semua tahu apa yang ada disebalik tarikh tersebut. sejarah 14 February bermula apabila...


Valentine sebenarnya adalah seorang martyr (dalam Islam disebut 'Syuhada') yang kerana kesalahan dan bersifat 'dermawan' maka dia diberi gelaran Saint atau Santo.
Pada tanggal 14 Februari 270 M, St. Valentine dibunuh karena pertentangannya (pertelingkahan) dengan penguasa Romawi pada waktu itu iaitu Raja Claudius II (268 - 270 M). Untuk mengagungkan dia (St. Valentine), yang dianggap sebagai simbol ketabahan, keberanian dan kepasrahan dalam menghadapi cubaan hidup, maka para pengikutnya memperingati kematian St. Valentine sebagai 'upacara keagamaan'.
 

Tetapi sejak abad 16 M, 'upacara keagamaan' tersebut mulai beransur-ansur hilang dan berubah menjadi 'perayaan bukan keagamaan'. Hari Valentine kemudian dihubungkan dengan pesta jamuan kasih sayang bangsa Romawi kuno yang disebut “Supercalis” yang jatuh pada tanggal 15 Februari.
 

Setelah orang-orang Romawi itu masuk agama Nasrani(Kristian), pesta 'supercalis'  kemudian dikaitkan dengan upacara kematian St. Valentine. Penerimaan upacara kematian St. Valentine sebagai 'hari kasih sayang' juga dikaitkan dengan kepercayaan orang Eropah bahwa waktu 'kasih sayang' itu mulai bersemi 'bagai burung jantan dan betina' pada tanggal 14 Februari.
 

Dalam bahasa Perancis Normandia, pada abad pertengahan terdapat kata “Galentine” yang bererti 'galant atau cinta'. Persamaan bunyi antara galentine dan valentine menyebabkan orang berfikir bahwa sebaiknya para pemuda dalam mencari pasangan hidupnya pada tanggal 14 Februari. Dengan berkembangnya zaman, seorang 'martyr' bernama St. Valentino mungkin akan terus bergeser jauh pengertiannya(jauh dari erti yang sebenarnya). Manusia pada zaman sekarang tidak lagi mengetahui dengan jelas asal usul hari Valentine. Di mana pada zaman sekarang ini orang mengenal Valentine lewat (melalui) greeting card, pesta persaudaraan, tukar kado(bertukar-tukar memberi hadiah) dan sebagainya tanpa ingin mengetahui latar belakang sejarahnya lebih dari 1700 tahun yang lalu.
 

Dari sini dapat diambil kesimpulan bahwa moment(hal/saat/waktu) ini hanyalah tidak lebih bercorak kepercayaan atau animisme belaka yang berusaha merosak 'akidah' muslim dan muslimah sekaligus memperkenalkan gaya hidup barat  dengan kedok percintaan(bertopengkan percintaan), perjodohan dan kasih sayang.

(dipetik daripada laman web ini.-  http://tanbihul_ghafilin.tripod.com/valentineday.htm)

dah baca??

Walaupun ramai yang sudah mengetahui kisah disebalik hari vekntine ini namun masih ramai juga yang masih menyambutnya. Adakah masyarakat kita sudah tidak dapat membezakan baik ataupun  salah??

Apabila anda melihat berita pada hari ini, ramai remaja yang ditangkap berkhalwat, berdua-duaan, melakukan perlakuan sumbang.. adakah mereka tidak takut akan dosa yang ditangggung mereka??




Ramai yang beranggapan bahawa hari Vakentine adalah hari untuk menghargai kasih sayang pasangan mereka. Rasanya tidak perlu diraikan pada hari tersebut.. Jika anda ingin menghargai kasih sayang seseorang, hargailah kasih sayang ibu bapa anda.. kerana merekalah yang bersusah payah membesarkan kita bukanlah Girlfriend atau Boyfriend anda..



Hadis Rasulullah s.a.w:“ Barang siapa yang meniru atau mengikuti suatu kaum (agama) maka dia termasuk kaum (agama) itu”.
Firman Allah s.w.t. dalam Surah AL Imran (keluarga Imran) ayat 85 :“Barangsiapa yang mencari agama selain agama Islam, maka sekali-sekali tidaklah diterima (agama itu) daripadanya, dan dia di akhirat termasuk orang-orang yang rugi”.

Renung-renungkanlah... Sesungguhnya kita masih berpegang kepada agama kita.. ISLAM itu indah..


new face..

assalamulaikum..

this is my second blog after the first blog that I had deleted... serabut sangat dh blog tu.. ok let start our day with smile and happiness..

first of all aku rindu sangat nak tulis dalam blog ni... lama sangat tak update.. btul tak liana???  rindu hang la...


new blog..

assalamualaikum...

Ok.. blog kite yang lama telah didelete sbab dah berserabut sngat dh... so, welcome to my new blog with new post... so start from today i will updated my blog at least once  a week...