HANYA GERHANA BUKAN TERBENAMNYA MATAHARI


Assalamualaikum

Rumusan dibuat daripada buku Al-Muntalaq hasil pena Muhammad Ahmad Al-Rasyid

BAB 2 : HANYA GERHANA BUKAN TERBENAMNYA MATAHARI


    Da’i Islam enggan tunduk kepada penipuan
-       Penipuan boleh diakatakan sebagai fitnah dari musuh-musuh Islam.
-       Lalu, para da’ie mula menyuarakan pendapat mereka, dengan berdakwah ke jalan Allah.
-       Namun segelintir masyarakat masih leka dan tidak mengendahkan paandangan tersebut.
-    Lalu menyebabkan para da’ie mula ragu-ragu terhadap dakwahnya. Namun hakikatnya mereka sedar mereka sudah lakukan yang terbaik.

Da’i tidak boleh meninggalkan tugasnya untuk menyelamatkan manusia
-     Walau sehebat mana pun dugaan yang datang, dikeji atau dihina seorang da’i haruslah bersabar dengan ujian tersebut dan jangan sesekali berputus asa.
-     Sabda Rasulullah S.A.W. yang bermaksud: “Sentiasa akan ada satu golongan dari umatku yang menegakkan kebenaran. Mereka tidak akan tergugat oleh sesiapa pun yang menentang mereka sehingga datanglah hari kiamat dan mereka tetap di dalam keadaan mereka.”
-       Kewujudan angkatan Islam menyempurnakan keseimbangan makhluk, tanpanya goyahlah alam ini.

Wujudnya dakwah Rabbani satu kepastian
-       Walaupun diserang oleh musuh islam dakwah haruslah sentiasa ke depan. Tidak akan putus.
-      Ia umpama matahari,bulan, bintang-bintang, graviti, air dan udara yang membentuk sebahagian dari hukum alam yang telah ditetapkan oleh Allah. Jika tidak, tentulah akan berlaku kiamat.
-   Namun, kenyataan bahawa kewujudan dakwah adalah sebahagian dari sunnatullah hanya dapat dilihat oleh pemilik hati yang salim, sama sebagaimana graviti hanya dapat dilihat oleh orang yang berpelajaran.

Ustaz Hassan al-Hudhaibi berkata :
“Jika matahari mempunyai paksi dan graviti, bumi mempunyai paksi dan beredar di atas orbitnya, maka demikian jugalah manusia mempunyai agama ini. Apabila agama ini hilang dari manusia, akan pincanglah keseimbangan. Sesiapa yang berfikir dengan mendalam pasti dapat melihat lebih jauh dari itu. Dilihatnya alam ini mempunyai rekabentuk dan binaan yang indah dan agama ini adalah sebahagian darinya. Oleh itu, agama ini perlu dihayati oleh sekelompok manusia dalam mana-mana waktu.”

Sesungguhnya Islam telah turun ke bumi pada masa yang ditetapkan
-       Kedatangan Islam telah mengubah corak hidup manusia dimana dari jahiliah keraha manusia yang berpegang kepada prinsip kehidupan yang benar.
-       Tidak kira lah ada yang menolak atau menerima namun kedatangan Islam merupakan satu sejarah yang amat besar belum pernah terjadi di dalam sejarah manusia satu peristiwa atau berita yang meninggalkan kesan dan pengaruh sebagaimana pengaruh dan kesan yang ditinggalkan oleh Islam.


Islam telah membentuk banyak nilai dan tasawwur
-       Islam telah menanam sistem dan kaedah yang berlandaskan syariat dan ketentuan Allah.
-  Masyarakat Arab sebelum kedatangan Islam tidak menyangka bahawa Islam dapat mengubah senario dunia dan mengalih perjalanan sejarah kearah jalan yang ditentukan oleh Allah.
-       Ia juga menghubungkan hati, jiwa dan realiti manusia.

Penerimaan Islam masa kini sama seperti awal kedatangan Islam
-    Umat Islam sekarang tidak memikirkan apa kesan kedatangan Islam sehingga mereka sendiri melihat bahawa keharmonian hidup mereka sebenarnya dating dari Islam itu sendiri.
-       Mereka tidak memikirkan kebenaran yang tersembunyi padanya sehingga mereka tidak memahami ianya adalah salah satu aspek kebenaran yang tersembunyi di binaan alam ini.
-     Umat Islam sekarang tidak mengenali hakikat peranan  mereka dalam Islam dulu, sekarang dan akan datang.
-       Oleh itu, pentingnya dakwah agar masyarakat Islam sekarang sedar akan peranan masing-masing.

Pengasingan Islam umpama gerhana matahari
-       Gerhana matahari adalah sesuatu yang sementara.
-     Begitu juga dengan pengasingan Islam. Mungkin kita akan berkata alam akan rosak tanpa Islam namun ia hanya sementara sepertimana gerhana.
-    Maka begitulah juga sikap orang yang hidup hatinya. Dia faham bahawa penyingkiran Islam dari kekuasaan adalah suatu kejadian dahsyat dan luarbiasa, namun ia tidak bererti tenggelamnya Islam.
-     Wujudnya jemaah yang mendukung al-haq membuktikan bahawa Islam akan kembali semula ke pentas dunia.
-       Oleh itu, mereka yang lari dari Islam akan kembali semula kejalan Allah.

Islam telah mengambil alih tampuk kepimpinan dunia berpandukan al-Quran
-       Al-Quran telah membentuk satu tasawwur baru terhadap umat manusia agar dapat mengenali alam ini , nilai-nilai serta sistem yang berlandaskan Islam.
-  Kemudian berlaku malapetaka penyingkiran Islam dari kehidupan manusia. berlaku perang pemikiran terhadap manusia. manusia yang berfikir secara materialisme.
-       Namun ia tidak mematahkan semangat para da’i untuk membuka semula mata mereka agar mereka sedar bahawa mereka sedang hanyut di serang oleh jahiliah.
-  Sesungguhnya kedatangan Islam mengubah manusia dari menghambakan manusia kepada menghambakan diri kepada Allah. Jika kita taat kepada Allah nescaya kita akan mengikut segala perintah dan menjauhi laranganNya sahaja. Bukannya membuat sesuatu perkara kerana manusia semata-mata.

Akidah Islam memandu manusia ke jalan yang benar
-       Manusia akan menderita, gelisah dan kelam-kabut jika tidak berpegang pada akidah Islam.
-       Sebagai contoh- zina akan berleluasa, akhlak dan moral semakin runtuh tanpa memegang akidah Islam
-   Akidah Islam member jawapan diatas segala masalah yang berlaku di muka bumi ini akibat segelintir masyarakat yang tidak langsung mempedulikan prinsip asas akidah Islam.
-    Oleh itu, akidah Islam adalah asas dan tiang seri kepada Islam, tanpanya manusia akan kembali semula ke alam jahiliah.


Tadabbur Ayat #2


Assalamualaikum..
Minggu yang memenatkan, ok, setiap minggu penat actually. With all those assignments, works, college projects and a lot of things to be done. Ugh.. But still I keep thinking positively, because all those things actually make me be better than before...  Today has programming competition and it is a kind of hard competition I think. Haha.. kadang-kadang rasa macam nak give up.. but when I think about it I’ll look back for what I have done for these previous years..  studied hard to enter this university back after my foundation and further my study in this course (Software Engineering). Every time people ask me what course did you take? And when I answered their question they seem to be shock. Yes..  study for programming is hard if you don’t have any interest in this subject.. but it become fun if you can actually develop your own application based on that programming.. haha..

Setiap kali rasa macam nak putus asa, rasa macam aku ni tak pandai... orang lain lagi pandai... then I will look at this words...




Janganlah kamu bersikap lemah dan janganlah kamu bersedih hati, padahal kamu orang yang paling tinggi darjatnya jika kamu orang yang beriman.
[Surah Al-‘Imran ayat 139]

So keep thinking positively, there is nothing that can beat your place beside Allah if you are the one that put Him in the first place instead of other things in this world.. what ever problem that you face there will always be a solution.. insyaAllah...

12 a.m
28/11/2015 

programming code for armstrong number

package armstrong;
import java.util.Scanner;

public class Armstrong {

    public static void main(String[] args) {
        Scanner value = new Scanner (System.in);
        int a, b=0 ;
        System.out.println("enter the number : ");
        int n=value.nextInt();
        int c=n;
    while(n>0){
              a=n%10;  n=n/10;  b=b+(a*a*a);
              System.out.println(a+"  "+n+"  "+b);  // to see the logic
            }
    if(c==b)  System.out.println("Armstrong number");
    else      System.out.println(" Not Armstrong number");
    }
    }

programming code for prime number


Feel free to use it.. just wanna share this code if you really need it..

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

package prime.number;

import java.util.Scanner;


public class PrimeNumber {

 
    public static void main(String[] args) {
        Scanner num = new Scanner (System.in);
        int value,calc;
        boolean prime=true;
        System.out.println("enter the number : ");
        value=num.nextInt();
        if (value==1)
            System.out.println("not a prime number");
        else{        
        for(int i=2;i<=value/2;i++)
{
           calc=value%i;
  if(calc==0)
  {
     prime=false;
     break;
  }
}
     
if(prime)
  System.out.println(value + " is a prime number");
else
  System.out.println(value + " is not a prime number");
        }
     
    }
 
}

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Wish me luck and can do my programming question tomorrow in Programming League !!

Segmen review blog : Irsalina Lovely



Asslamualaikum dan hai ...

Bismillah... ni first time ada request untuk review blog, so hari ni InsyaAllah nak review satu blog ni yang diberi nama Irsalina Lovely. Blog yang comel je Miss tengok...with that flower petals keep falling from above.. comel je.. Blog ni sebenarnya menyediakan khidmat untuk review blog, produk dan juga movie... If ada dekat luar sana teringin nak traffic blog korang naik ke or nak tambah follower ke.. nak berniaga secara online ke.. boleh la request review dekat admin blog ni.. mana nak tahu lepas review follower naik mendadak ke.. hah..

Cara nak tempah review boleh je tengok dekat navigation bar :



kalau nak tempah boleh 

Follow blog.
Emel: mianasrin@ymail.com

atau
Whatsapp: 0195686331




Senarai review :

Contoh review produk :

produk yang di review memang akan dicuba dahulu oleh admin nak kemudian direview.. so, untuk tahu berhasil ke tak produk tu based on pengalaman admin.. 



Testimoni customer : 



antara customer yang berpuas hati dan dah tempah 2 kali.. 2 kali.. memang service terbaik la...



So jom ramai-ramai support bisnes rakan blogger kita ni.. miss doakan Irsalina sentiasa murah rezeki.. amiin.. apa lagi... jom terjah blog dia !!!



dan doakan Miss berjaya untuk programming league esok !! amiin...




Java programming code for euclidean method


Just want to share the code for those than learn programming on how to write a program than can calculate Greatest Common Divisor using euclidean method. Feel free to use it :

 public static void main(String[] args) {
        Scanner kb =new Scanner(System.in);
        int a,b,d,e,f;
        System.out.println("enter first integer :");
        a=kb.nextInt();
        System.out.println("enter second integer :");
        b=kb.nextInt();
        d=euclidean (a,b);
        System.out.println("gcd of ("+a+","+b+") is "+d);  
        
    }
    
    public static int euclidean (int a,int b){
        int c,n1,n2;
        if (a>b)
        {
            n1=a;
            n2=b;
        }
        else
        {
            n1=b;
            n2=a;
        }
        
            while(n1>0){
                c=n1%n2;
                if (c==0){
                break;}
                else{
                n1=n2;
                n2=c;}
                }
           
        return n2;
        
}


Mencintai Allah


Assalamualaikum.. InsyaAllah hari ni nak share sedikit ilmu yang aku dapat melalui usrah aku haritu..
Mencintai Allah boleh dibahagi kepada 2 iaitu :

1)secara syari’
2)secara tidak syari’


1)   Secara syarie

Mencintai Allah secara syarie iaitu berandaskan iman dalam diri masing-masing. Benar, kita begitu mudah menyebut bahawa kita cintakan Allah, kita sayangkan Sang Pencipta kita. Tapi adakah benar apa yang kita sering sebutkan tu. Adakah kita sanggup letakkan cinta kita pada manusia dan letakkan cinta kita pada Dia pada tahap yang lebih tinggi.. Tinggi dari segalanya termasuk ego dalam diri kita yang kadang-kadang tinggi melangit.. betul tak?? Put your ego aside.. aku dulu sangat ego.. semua yang aku rasa adalah betul, tapi Allah lebih sayangkan aku.. Dia tarik aku ke jalan ini.. jalan Tarbiah.. jalan ke Syurga Firdausi.. yang telah Dia janjikan untuk umatNya yang benar-benar beriman..

Tanda-tanda cinta kita pada Allah 
  •   Mentaati

Adakah kita benar-benar mentaati perintahNya dan tinggalkan laranganNya? Tepuk dada Tanya iman..
  •  Mengharap

Mengharapkan rahmat dariNya sentiasa. Tidak pernah berputus asa dalam mengharapkan pertolongan dariNya.. berdoalah pada Dia.. mintalah semua yang kau inginkan dari Dia kerana Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui apa yang kita hendaki..
  •  Cemas

Takut untuk berbuat dosa, sentiasa berasa bersalah dan ingin keampunanNya jika berbuat salah. Itu maknanya anda benar-benar mencintaNya sehinggakan anda takut untuk berbuat dosa.. takut akan kemurkaan Allah.. aku pernah rasa, rasa sangat bersalah sebab terlewat solat.. rasa macam azab tu.. masyaAllah.. takut azab tu datang dan aku tak sempat nak bertaubat.. apatah lagi kalau ada yang tinggalkan solat.
  •  Berkorban

Berkorban dari segi masa, harta dan tenaga demi jalan dakwah. Berkorban masa demi mendekatkan diri kita pada Dia..

“Dan diantara mereka (manusia) ada yang mengorbankan dirinya kerana mencari keredhaan Allah dan Allah Maha Penyantun kepada hamba-hambaNya.”
[Al-Baqarah ayat 207]

  •  Kagum

Kagum dengan kekuasaan Allah.. kebesaranNya tiada tandingan.. Jika kita benar-benar mencintaiNya maka kita akan selalu memuji kebesaranNya.. jika kita sukakan sesuatu yang cantik, kita akan memuji benda tersebut.. begitulah kita terhadap kebesaranNya..
  • Sering disebut

Kalau kita ada orang yang kita sayang sudah tentu kita akan sebut 24/7 kan.. sama jika hati kita mencintaiNya.. kita akan sentiasa menyebut namaNya.. walaupun dalam keadaan susah mahupun senang..

2) Secara tidak syarie :

Mencintai Allah secara tidak syarie iaitu berlandaskan nafsu semata-mata. Kita sayangkan Allah tapi pada masa yang sama kita berbuat maksiat. Couple.. satu isu yang sangat-sangat serius bagi umat islam sekarang..
alasannya : aku couple tapi aku tak berzina.. aku tak pegang-pegang tangan dia.. jadi aku tak bersalah..
orang yang macam ni la yang berlandaskan nafsu. Yang menghalalkan sesuatu yang haram.. mohon dijauhkan dari perkara macam ni..

Malah ada yang menggunakan istilah couple islamik bagi menutup kesalahan mereka.. ingat.. tidak pernah wujud istilah macam tu.. nak yang halal.. sila NIKAH...

Kalau  betul kita mencintai Allah maka tinggalkan maksiat yang telah kita lakukan di muka bumi ini.. InsyaAllah kalau kita sayangkan Allah maka Allah akan sayangkan kita.. akan sentiasa mengingati kita..

“kerana itu, ingatlah kamu kepadaKu, nescaya Aku ingat kepadamu dan bersyukurlah kepadaKu dan janganlah kamu mengingkari nikmatKu.” [Al-Baqarah ayat 152 ]






proramming : how to determine palindrome



What is Palindrome??


so here is a program on how to determine a palindrome word, feel free to use it for your java programming :

import java.util.Scanner;

public class palindrome
{

    public static void main(String[] args) {
        Scanner in = new Scanner(System.in);
        String reverse = ""   ;
        System.out.print("Enter a word: ");
        String word = in.next();
        for (int i = word.length()-1;i>=0;i--){
            reverse = reverse+ word.charAt(i);
         
        }
     
        if (word.equals(reverse)){
            System.out.println("palindrome");}
        else{
            System.out.println("not palindrome");
        }
    }
}


Happy palindrome week!!



 

1 Juzuk 1 hari



Assalamualaikum..



Just nak share tips macam mana nak habiskan satu juzuk dalam satu hari dan dalam masa sebulan kita dah boleh khatam Al-Quran. kalau sebulan sekali so korang boleh khatam Al-Quran 12 kali setahun. Hebat kan.. Senang je...

Let say your Quran has 20 pages per Juzuk. So we need to pray 5 times a day right ( Subuh, Zohor, Asar, Maghrib and Isyak)

20 pages/ 5 = 4 pages 

So, we can read Quran for 4 pages after we are finish our pray and with that we can finish one juzuk per day.. and with our istiqamah.. InsyaAllah we can do it just in a simple way and Allah we grant us with a great reward for our good deeds...

It's easy right? just 4 pages after pray and we can finish 30 juzuks in  a month.. insyaAllah..



TAWAKAL



Assalamualaikum...

Alhamdulillah, dah 3 hari kelas dan semua berjalan dengan lancar. But this week still no tutorial and lab so it is a little bit relax. So enjoy this first week right for FCSIT first year student. Oh, forget to introduce my faculty - Faculty of Science Computer and Information Technology and I'm a major in software engineering. A fun subject to learn so far.

Back to our topic - TAWAKAL.. all muslim in the world should know what is tawakal.. it is mean that we have try our best by doing all thing that we can and the nest step is just leave to Allah for the result.. as we all did in the exam, we had try our best so next we just need to tawakal and wait for the result..



Just want to share my story last night when me and my friend need to go for usrah in another college which is kk12 and I'm staying in kk8 which is a little bit far away to walk alone in the night and the road is very dark without lamp post. We wanted to wait for a bus but there was no bus in the night, so I told my friend to tawakal and just walk to kk12 because we didn't want to waste our money just to take a taxi but there was not so many taxi actually in the night.

click the image for a better view...


As we were a few step forward suddenly a taxi stop beside us and the driver ask us to show him the way to kk7 as the passenger was a blind student which stay in seventh college. We decided help that driver and follow him to kk7 and tell the driver to drop us there as we can walk down to kk12 which I think I can walk there because there a lot of people walking at the pedestrians but instead the driver want to take us to kk12. Firstly we were a little bit hesitate because we think we need to pay for the taxi charge but we were so happy as the driver give us a free ride because we had help him to show the way to kk7. We were really thank to that driver.

So, here I would like to conclude that if we put our trust to Allah, there will be many ways of help that Allah will give to us. That is what we call the power of TAWAKAL and also PATIENT. This also can be use in our examination. If we had tried our best in exam then we just need to tawakal and trust that Allah we grand us a bigger reward for our patient, hard work and also our prayer to Him.. InsyaAllah... have a nice day!!


MHS 2015/2016


Assalamualaikum...

Minggu Haluan Siswa atau lebih dikenali sebagai MHS adalah minggu orientasi bagi pelajar baru tahun pertama ijazah di Universiti Malaya yang berlansung selama 6 hari. So, minggu ni, minggu yang paling memenatkan tapi best la jugak sebab banyak aktiviti yang menarik tahun ni. Sebab masa MHS PASUM dulu tak berapa nak banyak aktiviti macam sekarang ni.

Nak kata penat tu memang penat tapi sangat best sebab dapat jumpa ex-roomates masa KUAZ dulu, ex-classmates BF3, rakan-rakan usrah dan lain-lain lagi.

30/8/2015 ( pendaftaran)

Ahad, aku jejak kaki dalam UM ni lepas 5 bulan cuti dan tinggal UM ni.. haha.. rindu wei.. pendaftaran Alhamdulilah berjalan lancar. Pemakaian masa daftar tu tak kisah pun pakai baju apa, casual or formal. Aku pakai seluar jeans dengan kemeja je sebab nak angkat barang yang banyak gila.. dah la abah kena tunggu dekat palapes sebab bas penuh punya pasal. So aku sarankan korang kalau daftar masuk nanti next year kalau masuk Kolej Kinabalu (KK8) kena parking dekat palapes but nak senang drop barang dulu dekat kolej then gi parking dekat palapes. Kalau tak jammed jalan sebab orang parking tepi jalan punya pasal. Malam tu dah start orientasi dah. Barang langsung tak sempat kemas.. haha..


31/8/2015 - 4/8/2015

Aktiviti kolej macam biasa la, banyak LDK (latihan dalam kumpulan). I got cell 4 yang havoc sikit dengan perangai diorang yang gila-gila. But I am a person that not easily remember people's name. ingat sikit-sikit je nama. Roomate pun satu cell, satu course.. senang aku nak gi kelas.


Then tahun ni julung kalinya UM buat satu rekod Human Formation daripada semua freshies UM, buat bentuk WE LOVE UM.. baru nak susun tiba-tiba hujan lebat pulak. Lari semua orang masuk bawah UM arena tu. But still lepas hujan terus susun balik..






2 September, hari Rabu kitorang buat aktiviti fakulti.. yang ni memang best,.. serius aku cakap. Sebab kitorang main game RUNNING FRESHIES yang berkonsepkan running man.. my favourite variety show after all.. oh.. lupa nak inform.. I'm from Faculty of Science Computer and Information Technology (Software Engineering ). Group aku dapat nombor 3 dan kebanyakan game dekat situ aku pernah main.. haha.. and one of them is Batu Seremban.. memang aku main sungguh la kan.. ada game flip the coin, masukkan benang dalam manik (yang ni aku dapat banyak sebab dah biasa menjahit.. haha..)



dan.. macam biasa kitorang akan ada sukan antara kolej dimana aku secara tiba-tiba terpilih untuk masuk Bola Keranjang.. haha.. lawak tau tak sebab tak pernah langsung masuk sukan, tambah-tambah lagi ble keranjang.. ketinggian langsung out.. but Alhamdulillah.. kolej kinabalu dapat nombor 3 dalam basket ball wanita. yay!! dapat first medal.. Actually I really not active in sport since in primary school. langsung tak pernah menang apa-apa pingat. Lawak kan.. haha.. sebab masa sekolah dulu aku prefer akademik lagi dari sukan.





Last day of orientation our college got 2nd place for our Sorak Semangat.. Ki.. Na.. Ba.. Lu... kinabalu.. congrats to all Kinabalu's resident.. malam tu juga kitorang sambut birthday 2 orang rakan kitorang.. PM (pemudahcara mahasiswa) buat gimik menjadi kot.. acah-acah marah sampai sorang pelajar tu menangis sebab takut.. aku dah agak dah mesti gimik punya.. untung la dapat sambut birthday macam tu..


My Beautiful UM programme.. 

Kesimpulannya, MHS adalah minggu hilang suara sebab menjerit untuk sorak semangat punya pasal.. semua orang suara jadi serak je.. apa-apa pun, MHS memang best sebab aktiviti dia memang gempak habis.. tahniah semua PM sebab rancang aktiviti yang begitu seronok sekali.. good jobs bro.. 










UM is one !!



Assalamualaikum w.b.t


Selamat petang... lama tak update blog.. rindu sangat-sangat..


ok.. so, kali ni ke mana kah akan miss1826 pergi untuk sambung belajar??

Alhamdulillah... ditawarkan untuk menyambung pelajaran dalam peringkat Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (kejuruteraan perisian) di Universiti Malaya, universiti dimana aku asasi tahun lepas.

Almost 5 months of holiday now I'll be back to further my study at UM again..

Actually dapat 2 tawaran Universiti.. satu UPM dan satu lagi UM.. course yang sama so UM pilihan di hati.. ceh.. sebab dah biasa dekat UM dan dekat sana aku senang nak join usrah aku yang dulu...



Kolej??? haha.. dapat kolej kelapan.. kolej kinabalu.. hah.. dekat dengan fakulti.. boleh jalan kaki.. ok.. actually dah biasa jalan kaki masa asasi dulu dari kolej 11 sampai ke PASUM.. haha.. jauh beb..

So.. Ahad minggu depan 30 Ogos ni kena daftar diri.. tengok dah kolej lapan dulu masa dekat UM.. memang cantik even kolej tu boleh dikatakan kolej yang lama tak seberapa gah macam kolej 12 but still ok sebab dapat dekat dengan fakulti..

tak sabar nak lepak sorang -sorang lagi dekat KPS, nak pergi main library yang besar tu.. nak jogging dekat tasik varsiti.. rindu semua tu.. see you UM in one week..



welcome to Kolej Kinabalu.. Kolej kelapan UM..
tahun lepas kolej kesebelass KUAZ.. rindu KUAZ..

Tadabbur Ayat #1



Kerana itu, ingatlah kamu kepadaKu, nescaya Aku ingat pula kepadamu dan bersyukurlah kepadaKu dan janganlah kamu mengingkari nikmatKu. (Al-Baqarah ayat 152)

Penjelasan:

Adalah patut kita sebagai hambaNya sentiasa mengingatiNya dan mensyukuri segala nikmat yang diberi kepada kita. Pernahkah kita diajar untuk membalas jasa orang lain semasa kita kecil dahulu oleh guru kita? Begitulah yang perlu dilakukan kita terhadap Allah yang mencipta kita.. manusia.. dan alam ini.. caranya?? Zirkrullah, membaca Al-Quran, Tadabbur ayat, menjauhi maksiat, mengikut perintahNya.. Mudah.. cuma kita kadang-kadang alpa.. leka.

Nikmat.. seringkali kita memohon padaNya.. berikanlah kita nikmatnya.. tetapi kenapa? Kenapa apabila mendapat nikmatNya kita lupa akan Dia.. lupa.. itulah manusia.. tak pernah bersyukur.. malah mengingkari nikmat yang diberi.. kufur.. SubhanAllah.. renungkanlah dalam diri masing-masing.. Ramadhan makin jauh.. hendak meninggalkan kita.. semoga kita dapat berjumpa lagi Ramadhan jika diberikan kesempatan. Amiin.. 

Coincidence



Assalamualaikum..

Perkara luar jangkaan yang tidak dapat dielakkan...

Ali dan Abu merancang untuk pergi memancing bersama-sama. Mereka berdua telah bercadang untuk pergi pada hujung minggu. Pada saat akhir, mereka terpaksa membatalkan rancangannya kerana Ali perlu membawa ibunya ke hospital manakala Abu pula perlu pergi ke kelas tambahan. Namun pada hari tersebut, satu kejadian yang tidak di ingini telah berlaku dimana seorang pelajar telah dihanyutkan oleh arus deras kerana hujan lebat di sungai yang hendak mereka pergi. Adakah ini sesuatu di luar jangkaan? Jika mereka berdua pergi ke sana sudah pasti mereka yang menjadi mangsa arus deras tersebut.

Pernahkah perkara begini berlaku pada anda? Tipu aku katakan jika anda tidak pernah mengalami perkara seperti ini. Kadang-kadang apa yang perlu kita lakukan adalah cuba mencari hikmah disebalik kejadian yang berlaku. Mungkin kita berasa kecewa kerana tidak berjaya mendapat sesuatu yang kita ingini, sebagai contoh ingin mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan. Tetapi nasib tidak menyebelahi kita. Keputusan kita tidak memuaskan. Kita merungut dan cuba menyalahkan sesuatu atas kegagalan kita. Jangan pernah sesekali berbuat begitu kerana apa yang berlaku ada hikmahnya seperti contoh di atas.



Mungkin perkara tersebut berlaku secara kebetulan kerana mereka diberi peluang kedua oleh Tuhan untuk hidup di dunia ini. Untuk menghirup udara di bumi ini.. untuk menebus dosa-dosa mereka yang lalu. Begitu juga dengan keputusan ujian yang tidak memberangsangkan. Mungkin Tuhan tidak mahu kita menambah dosa akibat riak kerana mendapat result yang bagus dalam peperiksaan. Sesetengah pihak dan bukan kita mungkin suka bermegah-megah dengan keputusan yang dia terima. Namun, ada mungkin apa yang terjadi boleh dianggap sebagai ujian untuk diri kita menjadi seseorang yang lebih kuat dan tabah.

Coincidence... sering terjadi dalam hidup kita. Sebagai satu peluang untuk kita perbaiki kelemahan dan cuba menjadi seseorang yang lebih produktif. Coincidence tidak akan berlaku tanpa sebab. Mungkin kita tidak cukup usaha untuk melakukan sesuatu perkara. Itulah apa yang aku akan katakan pada diri sendiri jika mendapat keputusan yang tidak memberangsangkan dalam peperiksaan. Sebab bagi aku, usaha tanpa doa dan tawakal tiada kejayaan.. begitu juga sebaliknya. My motivation setiap kali exam dan dapat result. Dan bagi aku, setiap yang berlaku ada hikmahnya...betul tak.. Entry kali ni more to motivation pasal result exam sebab result for Sem 2 is around the corner.. huhuhu..

Good luck Pasumians for your result!!! 




Al-Quran ada jawapannya.

Assalamualaikum..




 KENAPA AKU DIUJI ??
QURAN MENJAWAB :
Qs. Al-Ankabut : 2-3 
“Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: ’Kami telah beriman’, sedang mereka tidak diuji lagi ?Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta.

KENAPA AKU TAK MENDAPAT APA YG AKU INGINKAN ??
QURAN MENJAWAB :
Qs. Al-Baqarah : 216
“Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui”

KENAPA UJIAN SEBERAT INI ??
QURAN MENJAWAB:
Qs. Al-Baqarah : 286
“Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.”

KENAPA FRUST & STRESS ???
QURAN MENJAWAB :
Qs. Al-Imran : 139
“Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yg paling tinggi derajatnya, jika kamu orang-orang yang beriman”

BAGAIMANA AKU HARUS MENGHADAPINYA ???
QURAN MENJAWAB :
Qs. Al-Baqarah : 45
“Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sholat; dan sesungguhnya sholat itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk Tiada daya dan upaya kecuali atas pertolongan Allah semata”

APA YANG AKU DAPAT  ???
QURAN MENJAWAB :
Qs. At-Taubah : 111
“Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu’min, diri, harta mereka dengan memberikan jannah untuk mereka…”
KEPADA SIAPA AKU BERHARAP ???
QURAN MENJAWAB :
Qs. At-Taubah : 129
“Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal”

AKU TAK SANGGUP !!!!😕
QURAN MENJAWAB :
Qs. Yusuf : 12
“….dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yg kafir.”


InsyaAllah ayat-ayat di atas boleh menjadi pencerahan buat kita semua yg selalu ingin menjadi yg terbaik dalam kehidupan.
Alhamdulillah..

tarikh-tarikh penting UPU untuk lepasan STPM dan setaraf.

Assalamualaikum..




Perkongsian sedikit maklumat untuk pelajar lepasan STPM dan setaraf ( Asasi, Diploma , matrikulasi)

Permohonan UPU di laman web upu.mohe.gov.my

FASA 1 : 19/1/2015 - 12/4/2015

Kemaskini UPU

FASA 2: 3/6/2015 - 9/6/2015

Semakan temuduga : 21/5/2015 - 6/6/1025

Hebahan keputusan UPU :11/8/2015

Pendaftaran pelajar ijazah tahun pertama : 1/9/2015




Mengapa kita harus melupakan perkara silam?

Assalamualaikum..

Sunk cost fallacy ialah fenomena di mana kita merasa rugi untuk berhenti melakukan sesuatu perkara kerana kita telah melaburkan banyak usaha dalam tindakan kita walaupun mungkin tiada hasil daripada tindakan tersebut.

Fenomena ini sering terjadi dalam kehidupan seharian kita di mana kita kerap melaburkan wang atau temaga terhadap sesuatu kerja dan kemudian kita tidak memperoleh hasil langsung dari pekerjaan  tersebut. Dan kita  merasa rugi jika berheti kerana telah banyak mengeluarkan wang atau tenaga terhadap pekerjaan tersebut. Sebagai contoh :- tindakan seorang penganjur kempen tidak mahu menghentikan kempennya kerana telah memberikan  sejunlah wang yang banyak didalam kempen tersebut. "Kita sudah melaburkan sejumlah wang yang besar dalam kempen ini. Sekiranya berhenti sekarang, semua usaha kita menjadi sia-sia." 

Di sini kita dapat lihat bagaimana peristiwa silam dapat memberi kesan terhadap masa hadapan. Kita sering mengungkit perkara yang telah kita lakukan dan menganggap ia sebagai penghalang untuk kita maju kehadapan. Namun, kita tidak sedar bahawa untuk berjaya kita tidak perlu melihat ke belakang. Perkara silam adalah perkara yang sudah lepas manakala kita perlulah mengatur strategi yang baru untuk masa depan. Sunk cost fallacy adalah salah satu faktor kenapa ramai yang masih belum berjaya mencorak langkah demi masa hadapan kerana masih terbayang-bayang akan apa yang dia telah lakukan. 

"Kami sudah jauh terlibat...""saya sudah banyak membaca buku seumpama ini" ''Tetapi saya sudah menngikuti kursus ini selama 2 tahun...". Sekiranya corak pemikiran seperti ini berlegar-legar dalam minda kita, ini bermakna fenomena sunk cost fallacy sedang berlaku dalam kotak fikiran kita.

Tidak semestinya kita telah meletakkan sejumlah wang yang banyak untuk sesuatu pekerjaan dan tiada hasil yang kita perolehi bermakna kita perlu meneruskan juga kerja tersebut. Tidakkah ia menjadi sesuatu perkara yang sia-sia? Apa yang perlu kita lakukan adalah mencari idea dan stategi untuk menlakukan sesuatu yang akan membuahkan hasil. Seperti yang kita bincang sebelum ini dalam topik "kenapa kita wajar melihat kegagalan?" Jadikan apa yang terjadi itu sesuatu kegagalan bagi kita dan cuba perbaiki kegagalan itu untuk berjaya. Mungkin kita akan menghadapi kerugian yang sedikit daripada kita menghadapi kerugian yang banyak kerana masih meneruskan pekerjaan yang sia-sia itu.

Oleh itu, jangan jadikan perkara silam sebagai satu penghalang kepada kejayaan diri masing-masing. Tanamkan azam untuk terus kehadapan dan jangan sesekali berpatah balik. Masa silam adalah masa silam manakala masa hadapan adalah satu perkara yang perlu kita corakkan. 


~The hardest part of moving forward is not looking back.~

Social Proof

Assalamualaikum...



Situasi A:
Anda berada di satu konsert. Apabila penganyi tersebut mula membuat persembahan salah seorang dari penonton mula menepuk tangan. Lalu anda secara tidak langsung juga menepuk tangan mengikut orang tersebut dan anda dapati semua penonton mula menepuk tangan sejurus anda melakukannya.

Situasi B: 
Anda sedang berjalan kaki dan melihat sekumpulan orang sedang melihat langit. Anda secara tidak langsung juga melihat ke atas tanpa berfikir apa-apa.

Pernah tak anda menghadapi situasi di atas? Jika pernah anda mungkin mengalami 'social proof'. Istilah social proof digelar sebagai naluri haiwan memberi gambaran bahawa seseorang individu itu merasakan dirinya bertindak betul apabila turut melakukan sama seperti orang lain. Dalam erti kata lain semakin ramai yang mengikut sesuatu idea, maka kita beranggapan semakin baiklah (lebih betul) idea itu. Perkara ini ternyata tidak logik.

Kenapa dalam kehidupan dalam kehidupan seharian kita mesti mengikut segala gerak geri orang lain sedangkan yang berhak menentukan hidup kita sendiri adalah diri kita. Mungkin kita menganggap apa yang dilakukan individu tersebut adalah betul dan apabila melihat ramai yang melakukan perkara tersebut secara tidak langsung hati kita tergerak untuk melakukan perkara tersebut tanpa berfikir kesan dan akibat perbuatan kita sendiri. 

Boleh jadi apa yang dilakukan oleh individu tersebut adalah salah namun disebabkan ramai yang mengikutnya maka dianggap sebagai betul. Tidak mustahil lah kenapa ajaran sesat makin berleluasa zaman kini. Akibat terpengaruh oleh tindakan sekelompok manusia. Maka seorang individu boleh tergerak hati untuk mengikuti perbuatan tersebut walaupun ia terpesong dari akidah sekalipun. Akan tetapi kita masih perlu mempunyai pegangan masing-masing. Jangan sesekali terpengaruh dengan apa yang kita lihat sebaliknya teguh dengan pendirian sendiri kerana kita mempunyai hak untuk mengeluarkan pendapat masing-masing.

Disebalik kelemahan social proof ini terdapat juga kebaikannya. Sebagai contoh anda berada di dalam sebuah kedai dan tiba-tiba kedai tersebut terbakar. Pelanggan dan pemilik kedai lari bertempiaran ketakutan. Dalam situasi ini social proof amat diperlukan. Anda tidak perlu tunggu disitu sambil berfikir sebaliknya lari bersama yang lain atau nyawa anda mungkin akan terancam jika anda tidak melakukan sedemikian. Betul atau tidak?

Social proof hanya menjadi sesuatu yang lemah bila ia terjadi untuk perkara yang sia-sia. Jadi anda yang berhak menentukan sama ada apa yang bakal anda lakukan adalah perkara yang bermanfaat atau tidak. Jika tidak.. sila abaikan social proof dan ikutlah naluri dan pemikiran masing-masing. Jika Ya.. sila aplikasikan social proof atau mungkin  anda akan rugi. Seorang penulis novel Inggeris, W.Somerset Maugham pernah berkata - "Sekiranya 50 juta orang berkata sesuatu yang jelik, maka perkara itu tetap jelik."

Adakah belajar di Harvard bermakna kita lebih bijak?


Assalamualaikum...

Seperti yang kita tahu Harvard adalah salah satu universiti terunggul dan mempunyai ramai pelajar yang bijak bestari. Hurmmm.. nampaknya aku sendiri telah terpedaya dengan swimmer's body illusion atau dalam erti kata lain menilai sesuatu berdasarkan rupa. Kenapa ia dinamakan sebagai swimmer's body illusion? Pernah tak anda melihat susuk tubuh seorang perenang? pasti anda akan menganggap dia adalah perenang yang handal oleh kerana susuk tubuhnya yang tegap dan langsing kan? itulah ilusi yang direka oleh pemikiran sesetengah individu. Menilai sesuatu berdasarkan rupa luaran.

Begitu juga aku, menganggap individu itu sudah cukup bijak kerana berjaya menuntut ilmu di sebuah Universiti yang paling unggul. Namun tanggapan aku meleset kerana tak semua yang belajar disitu boleh dianggap pandai oleh semua orang jika tiada usaha dari pelajar itu sendiri. Betul atau tidak? Anda sendiri yang perlu tentukan. Kadang-kadang manusia lebih suka menilai seserorang hanya berdasarkan luaran. Melalui rupa paras, dimana dia belajar, status kehidupan-kaya atau tidak. Segera tinggalkan tanggapan itu dan cuba menilai seseorang melalui usahanya bukan luaran sahaja.


Begitu juga dengan diri kita sendiri. Jangan menganggap diri kita sendiri sudah cukup berjaya dan sempurna hanya kerana kita belajar di Universiti yang terkenal, kerja dalam sektor pekerjaaan yang dikenali ramai, mempunyai suami yang kacak atau isteri yang cantik, ataupun mempunyai anak-anak yang comel kerana itu hanya nikmat yang Tuhan berikan dan mungkin jika kita tamak atau riak Tuhan akan tarik balik nikmat yang Dia berikan.

Sedangkan diri kita sendiri di ingatkan oleh Allah S.W.T tentang nikmat yang Dia berikan dalam Surah Ar-Rahman. Diulang ayat ini berulang kali - FABIAYYI ALAA 'IRAABIKUMAA TUKADZDZIBAANN (maka nikmat Tuhan manakah yang kamu dustakan). Sebab itu kita jangan sesekali riak dan kufur diatas nikmat yang Dia berikan kerana kadang-kadang nikmat yang diberikan Tuhan itu ujian untuk kita. Sama ada kita masih ingat atau tidak pada Dia jika dikurniakan nikmat tersebut.






Berbalik kepada perbincangan kita sebentar tadi, mesti semua pernah mendengar kata-kata ini- DON'T JUDGE A BOOK BY ITS COVER. Betul tak? Jadi jangan sesekali menilai sesuatu berdasarkan rupa paras atau fizikalnya sahaja. Kerana tidak semestinya belajar di Harvard bermaksud anda lebih bijak.. Tanpa usaha anda tidak akan kemana malah tidak akan berjaya. Akan tetapi janganlah berusaha demi sesuatu perkara yang sia-sia akibat terpedaya dengan Swimmer's Body Illusion.

REVIEW FROM THE ART OF THINKING CLEARLY BOOK











Mengapa kita wajar melihat kegagalan?


Assalamualaikum..

Mengapa kita wajar melihat kegagalan? Fenomena ini juga boleh di katakan sebagai Survivorship Bias.
Survivorship Bias bermaksud tanggapan berat sebelah terhadap kelangsungnan hidup ini.

Ramai yang berfikiran jika berlaku kegagalan maka tiada kejayaan. Namun, pendapat tersebut salah sama sekali kerana jika kita lihat semula melalui kegagalan yang kita hadapi kita dapat mengetahui apa kelemahan kita dan cuba untuk perbaikinya semula. 

Mungkin kita akan jatuh dahulu kerana tak semua manusia dilahirkan terus berjaya. Jangan putus asa kerana melalui kegagalan kita dapat mencorak langkah sedikit demi sedikit untuk berjaya. Abaikan kata-kata orang yang disekililing kita yang mungkin akan cuba menjatuhkan kita semula. Cuba ambil yang positif dan elakkan negativiti. 

Aku tertarik dengan petikan dari sebuah buku yang sedang aku baca ini iaitu buku THE ART OF THINKING CLEARLY.

``Dalam hidup ini, kisah tentang kejayaan lebih menyerlah berbanding dengan kegagalan. Disebabkan  itu, jangkaan kita terhadap peluang untuk berjaya secara sistematik melebihi yang sepatutnya. Kita hanyut dalam ilusi dan tersalah anggap terhadap kebarangkalian peluang untuk berjaya yang sebenarnya sangat tipis"

Memang benar, ramai yang lebih suka melihat kejayaan seseorang dan mengabaikan seseorang jika dia gagal. Kita memuji yang berjaya dan mengutuk yang gagal. Segera tinggalkan permikiran seperti itu kerana yang gagal tak semestinya gagal. Mungkin dia akan lebih berjaya daripada yang lain. Daripada kegagalan tersebut seseorang mungkin akan cuba mencipta pelbagai strategi untuk berjaya. Jadi jangan sesekali memandang rendah pada yang mereka.

``Survivorship Bias mungkin mendatangkan kemudaratan terutamanya apabila kita berada di pihak yang menang. Walaupun kejayaan kita dicapai secara kebetulan, kita mungkin mendapati situasi yang serupa turut dialami oleh pihak lain yang berjaya. Walau bagaimanapun sekiranya kita mengambil tahu tentang kegagalan sesuatu individu atau syarikat kita akan sedar bahawa liku-liku perjalanan yang dilalui mereka adalah serupa dengan perkara yang membentuk kejayaan kita."

~THERE IS NO SUCCESS WITHOUT FAILURE~

Review from The Art of Thinking Clearly  by Rolf Dobelli.




Rejab.. maka makin dekatlah Ramadhan..

Assalamualaikum..

Rejab sudab tiba kan.. Maka makin dekat kita pada Ramadhan.. Alhamdulillah masih diberikan peluang untuk kita nikmati bulan yang penuh barakah ini sejurus lepas maghrib tadi... Bulan Rejab.. semoga kita masih diberikan peluang untuk menemui Ramadhan.. insyaAllah..

Doa awal Rejab.

اللهم بارك لنا فى رجب و شعبان وبلغنا رمضان

“Allaahumma baariklanaa fii Rajaba wa Sya’baana wa ballighna Ramadhana.”
Yang artinya: “Ya Allah, berkahilah kami di bulan Rajab dan Sya’ban ini, dan sampaikanlah umur kami bertemu Ramadhan.”

Kemuliaan Rajab dengan malam Isra’ Mi’rajnya, Sya’ban dengan malam nisfunya dan Ramadhan dengan Lailatul-Qadarnya.

Amalan-amalan yang baik dilakukan pada bulan Rejab.

- Menyucikan diri daripada dosa dengan bertaubat dan memohon ampun
- Meneguhkan jiwa dan keimanan dengan memperbanyak bacaan al-Quran.
- Membersihkan hati yang lalai dan alpa melalui amalan beristighfar dan zikir
- Mendekatkan diri kepada Allah dengan menunaikan solat, puasa dan bersedekah
- Mohon keselamatan dan kesejahteraan dengan berselawat dan berdoa kepada-Nya
- Menginsafkan diri dengan membaca atau mendengar peristiwa Israk dan Mikraj, kisah teladan perjuangan Rasulullah dan sirah Islam lain.

InsyaAllah...