1 Juzuk 1 hari



Assalamualaikum..



Just nak share tips macam mana nak habiskan satu juzuk dalam satu hari dan dalam masa sebulan kita dah boleh khatam Al-Quran. kalau sebulan sekali so korang boleh khatam Al-Quran 12 kali setahun. Hebat kan.. Senang je...

Let say your Quran has 20 pages per Juzuk. So we need to pray 5 times a day right ( Subuh, Zohor, Asar, Maghrib and Isyak)

20 pages/ 5 = 4 pages 

So, we can read Quran for 4 pages after we are finish our pray and with that we can finish one juzuk per day.. and with our istiqamah.. InsyaAllah we can do it just in a simple way and Allah we grant us with a great reward for our good deeds...

It's easy right? just 4 pages after pray and we can finish 30 juzuks in  a month.. insyaAllah..



TAWAKAL



Assalamualaikum...

Alhamdulillah, dah 3 hari kelas dan semua berjalan dengan lancar. But this week still no tutorial and lab so it is a little bit relax. So enjoy this first week right for FCSIT first year student. Oh, forget to introduce my faculty - Faculty of Science Computer and Information Technology and I'm a major in software engineering. A fun subject to learn so far.

Back to our topic - TAWAKAL.. all muslim in the world should know what is tawakal.. it is mean that we have try our best by doing all thing that we can and the nest step is just leave to Allah for the result.. as we all did in the exam, we had try our best so next we just need to tawakal and wait for the result..



Just want to share my story last night when me and my friend need to go for usrah in another college which is kk12 and I'm staying in kk8 which is a little bit far away to walk alone in the night and the road is very dark without lamp post. We wanted to wait for a bus but there was no bus in the night, so I told my friend to tawakal and just walk to kk12 because we didn't want to waste our money just to take a taxi but there was not so many taxi actually in the night.

click the image for a better view...


As we were a few step forward suddenly a taxi stop beside us and the driver ask us to show him the way to kk7 as the passenger was a blind student which stay in seventh college. We decided help that driver and follow him to kk7 and tell the driver to drop us there as we can walk down to kk12 which I think I can walk there because there a lot of people walking at the pedestrians but instead the driver want to take us to kk12. Firstly we were a little bit hesitate because we think we need to pay for the taxi charge but we were so happy as the driver give us a free ride because we had help him to show the way to kk7. We were really thank to that driver.

So, here I would like to conclude that if we put our trust to Allah, there will be many ways of help that Allah will give to us. That is what we call the power of TAWAKAL and also PATIENT. This also can be use in our examination. If we had tried our best in exam then we just need to tawakal and trust that Allah we grand us a bigger reward for our patient, hard work and also our prayer to Him.. InsyaAllah... have a nice day!!


MHS 2015/2016


Assalamualaikum...

Minggu Haluan Siswa atau lebih dikenali sebagai MHS adalah minggu orientasi bagi pelajar baru tahun pertama ijazah di Universiti Malaya yang berlansung selama 6 hari. So, minggu ni, minggu yang paling memenatkan tapi best la jugak sebab banyak aktiviti yang menarik tahun ni. Sebab masa MHS PASUM dulu tak berapa nak banyak aktiviti macam sekarang ni.

Nak kata penat tu memang penat tapi sangat best sebab dapat jumpa ex-roomates masa KUAZ dulu, ex-classmates BF3, rakan-rakan usrah dan lain-lain lagi.

30/8/2015 ( pendaftaran)

Ahad, aku jejak kaki dalam UM ni lepas 5 bulan cuti dan tinggal UM ni.. haha.. rindu wei.. pendaftaran Alhamdulilah berjalan lancar. Pemakaian masa daftar tu tak kisah pun pakai baju apa, casual or formal. Aku pakai seluar jeans dengan kemeja je sebab nak angkat barang yang banyak gila.. dah la abah kena tunggu dekat palapes sebab bas penuh punya pasal. So aku sarankan korang kalau daftar masuk nanti next year kalau masuk Kolej Kinabalu (KK8) kena parking dekat palapes but nak senang drop barang dulu dekat kolej then gi parking dekat palapes. Kalau tak jammed jalan sebab orang parking tepi jalan punya pasal. Malam tu dah start orientasi dah. Barang langsung tak sempat kemas.. haha..


31/8/2015 - 4/8/2015

Aktiviti kolej macam biasa la, banyak LDK (latihan dalam kumpulan). I got cell 4 yang havoc sikit dengan perangai diorang yang gila-gila. But I am a person that not easily remember people's name. ingat sikit-sikit je nama. Roomate pun satu cell, satu course.. senang aku nak gi kelas.


Then tahun ni julung kalinya UM buat satu rekod Human Formation daripada semua freshies UM, buat bentuk WE LOVE UM.. baru nak susun tiba-tiba hujan lebat pulak. Lari semua orang masuk bawah UM arena tu. But still lepas hujan terus susun balik..






2 September, hari Rabu kitorang buat aktiviti fakulti.. yang ni memang best,.. serius aku cakap. Sebab kitorang main game RUNNING FRESHIES yang berkonsepkan running man.. my favourite variety show after all.. oh.. lupa nak inform.. I'm from Faculty of Science Computer and Information Technology (Software Engineering ). Group aku dapat nombor 3 dan kebanyakan game dekat situ aku pernah main.. haha.. and one of them is Batu Seremban.. memang aku main sungguh la kan.. ada game flip the coin, masukkan benang dalam manik (yang ni aku dapat banyak sebab dah biasa menjahit.. haha..)



dan.. macam biasa kitorang akan ada sukan antara kolej dimana aku secara tiba-tiba terpilih untuk masuk Bola Keranjang.. haha.. lawak tau tak sebab tak pernah langsung masuk sukan, tambah-tambah lagi ble keranjang.. ketinggian langsung out.. but Alhamdulillah.. kolej kinabalu dapat nombor 3 dalam basket ball wanita. yay!! dapat first medal.. Actually I really not active in sport since in primary school. langsung tak pernah menang apa-apa pingat. Lawak kan.. haha.. sebab masa sekolah dulu aku prefer akademik lagi dari sukan.





Last day of orientation our college got 2nd place for our Sorak Semangat.. Ki.. Na.. Ba.. Lu... kinabalu.. congrats to all Kinabalu's resident.. malam tu juga kitorang sambut birthday 2 orang rakan kitorang.. PM (pemudahcara mahasiswa) buat gimik menjadi kot.. acah-acah marah sampai sorang pelajar tu menangis sebab takut.. aku dah agak dah mesti gimik punya.. untung la dapat sambut birthday macam tu..


My Beautiful UM programme.. 

Kesimpulannya, MHS adalah minggu hilang suara sebab menjerit untuk sorak semangat punya pasal.. semua orang suara jadi serak je.. apa-apa pun, MHS memang best sebab aktiviti dia memang gempak habis.. tahniah semua PM sebab rancang aktiviti yang begitu seronok sekali.. good jobs bro..